Buteo platypterus plačiasparnis vanagas

Kari Kirschbaum ir Alicia Ivory

Geografinis diapazonas

Plačiasparniai vanagai kilę iš Nearkties ir Neotropinių regionų. Jie veisiasi rytinėje JAV dalyje ir daugumoje pietų Kanados. Jų žiemos arealas apima pietinę Floridą, Ramiojo vandenyno šlaitą pietų Meksikoje, Centrinę Ameriką ir šiaurinę Pietų Amerikos dalį.(Goodrich ir kt., 1996; Snyder ir Snyder, 1991)

veronika pilka
  • Biogeografiniai regionai
  • arktinis
    • gimtoji
  • neotropinis
    • gimtoji

Buveinė

Plačiasparniai vanagai lizdams renkasi tankius lapuočių ar mišrius lapuočių-spygliuočių miškus. Jie nori, kad šalia būtų vandens ir angų, tokių kaip keliai, takai, pelkės ar pievos. Plačiasparniai vanagai naudoja šias angas stogelyje ieškodami maisto. Jie linkę vengti lizdų šalia žmonių būstų.



Plačiasparnių vanagų ​​žiemos buveinė yra lapuočių ir mišrių miškų buveinės Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Jie gali gyventi bet kur nuo jūros lygio iki kelių tūkstančių metrų aukščio.(„Minesotos universiteto „Raptor Center“, informacija apie „Raptors“, 2004 m.; Goodrich ir kt., 1996 m.)



  • Buveinių regionai
  • vidutinio klimato
  • atogrąžų
  • antžeminis
  • Antžeminiai biomai
  • miškas
  • atogrąžų miškai
  • krūmynų miškas
  • Diapazono aukštis
    2000 (aukštas) m
    6561,68 (aukštas) pėdos

Fizinis aprašymas

Plačiasparniai vanagai yra maži, stambūs vanagai. Jie yra maždaug 34–44 cm ilgio ir sveria 265–560 g. Jų sparnų plotis svyruoja nuo 81 iki 100 cm. Suaugusiųjų nugara yra tamsiai ruda, o apatinė blyški dalis su horizontaliu cinamono arba kaštonų sluoksniu. Uodega nuo tamsiai pilkos iki juodos spalvos su ryškia plačia balta juostele viduryje ir dviem mažiau pastebimomis baltomis juostelėmis prie pagrindo ir galo. Skrydžio metu plačiasparniai vanagai turi smailius sparnų galus. Kai tupi, plačiasparnių vanagų ​​sparnų galiukai nesiekia uodegos galo.

Šiaurinėje geografinio arealo dalyje retkarčiais pastebimi reti tamsūs (melanistiniai) plačiasparnių vanagų ​​morfai. Šie paukščiai yra visiškai tamsiai rudi, jų uodega panaši į tipiškų suaugusiųjų.



Plačiasparnių vanagų ​​jaunikliai savo išvaizda panašūs į suaugusius, tačiau jų krūtinėje ir pilve yra išilginiai, o ne horizontalūs stulpeliai. Nepilnamečių krūtinėje ir pilve taip pat yra daugiau baltos spalvos nei suaugusiųjų. Bet kokio amžiaus patinai ir patelės atrodo panašiai, nors patelės dažniausiai būna didesnės nei patinai (apie 22 % sunkesnės).(„Minesotos universiteto Raptor Center, Informacija apie Raptors“, 2004; Goodrich ir kt., 1996; Snyder ir Snyder, 1991)

  • Kitos fizinės savybės
  • endoterminė
  • dvišalė simetrija
  • polimorfinis
  • Seksualinis dimorfizmas
  • patelė didesnė
  • Diapazono masė
    nuo 265 iki 560 g
    9,34–19,74 uncijos
  • Diapazono ilgis
    34-44 cm
    13.39–17.32 col
  • Sparnų diapazonas
    Nuo 81 iki 100 cm
    nuo 31,89 iki 39,37 colio

Reprodukcija

Plačiasparniai vanagai yra monogamiški. Perinčios poros susidaro netrukus po atvykimo į veisimosi vietas pavasarį, maždaug nuo balandžio vidurio iki pabaigos. Piršlybos elgesys apima skrydžio demonstravimą ir galbūt maitinimąsi piršlybomis, nors tai nebuvo gerai dokumentuota. Perinčios poros gali poruotis daugiau nei vieną sezoną.(Goodrich ir kt., 1996)

  • Poravimosi sistema
  • monogamiškas

Plačiasparniai vanagai peri nuo balandžio iki rugpjūčio, per vasarą išaugina po vieną jauniklį. Lizdas paprastai pradedamas statyti nuo balandžio pabaigos iki gegužės vidurio. Patinas ir patelė susikuria lizdą, o procesas trunka 2–4 ​​savaites. Lizdas statomas lapuočių medžių pagrindiniame tarpkojyje arba ant šakų platformos šalia spygliuočių kamieno. Jis pagamintas iš negyvų lazdelių ir šviežių šakelių ir išklotas žievės drožlėmis. Kai kurios poros gali atnaujinti ir pakartotinai panaudoti kitų rūšių lizdus.



Patelė padeda 1–4 (dažniausiai 2–3) kiaušinėlius kas 1–2 dienas. Kiaušiniai gali būti balti, šviesiai kreminiai arba šiek tiek melsvi. Inkubuoja patelė ir trunka 28–31 dieną. Per tą laiką patinas neša maistą patelei prie lizdo. Jaunikliai perinti yra pusiau altrialiniai; jie yra padengti pilkais pūkais ir turi atviras akis. Maždaug pirmą savaitę po išsiritimo jauniklius perima patelė. Ankstyvuoju perėjimo periodu patinas suneša maistą į lizdą, o patelė suplėšo maistą į gabalus ir sumaitina jauniklius. Po 1–2 savaičių patelė pradeda palikti lizdą medžioti. Jaunikliai lizdą palieka praėjus 5–6 savaitėms po išsiritimo, tačiau tėvų teritorijoje lieka dar 4–8 savaites. Jie pradeda gaudyti savo grobį maždaug 7 savaičių amžiaus.

Dauguma plačiasparnių vanagų ​​veisiasi tik sulaukę bent dvejų metų, nors vienmečiai retkarčiais peri su vyresniu porininku.

Perų mažėjimas (siblicidas tarp jauniklių) pasitaiko plačiasparnių vanagų. Tačiau atrodo, kad tai nedažna. Viename Niujorke atliktame tyrime perų sumažėjo 3 iš 11 lizdų. Šis plačiasparnių vanagų ​​veisimosi ekologijos aspektas nebuvo gerai ištirtas.(Goodrich ir kt., 1996)



  • Pagrindinės reprodukcinės savybės
  • iteroparinis
  • sezoninis veisimas
  • gonochorinis / gonochoristinis / dvinamis (lytys skiriasi)
  • seksualinis
  • kiaušialąstė
  • Veisimosi intervalas
    Plačiasparniai vanagai veisiasi kartą per metus. Per veisimosi sezoną jie augina po vieną jauniklį.
  • Veisimosi sezonas
    Plačiasparniai vanagai peri nuo balandžio iki rugpjūčio.
  • Kiaušiniai per sezoną
    nuo 1 iki 4
  • Vidutinis kiaušinių kiekis per sezoną
    du
    AnAge
  • Laikas iki išsiritimo
    nuo 28 iki 31 dienos
  • Diapazonas prasidėjimo amžius
    5-6 savaites
  • Amžiaus diapazonas lytinės arba reprodukcinės brandos metu (moterys)
    1 (mažas) metai
  • Vidutinis amžius lytinės ar reprodukcinės brandos metu (moterys)
    2 metai
  • Amžiaus diapazonas lytinės ar reprodukcinės brandos metu (vyrai)
    1 (mažas) metai
  • Vidutinis amžius lytinės arba reprodukcinės brandos metu (vyrai)
    2 metai

Abu tėvai dalyvauja kuriant lizdą ir maitinant jauniklius. Patelė perina ikrus ir perina jauniklius. Tuo tarpu patinas maitina patelę ir jauniklius. Abu tėvai pašalina išmatų maišelius iš lizdo, kad jis būtų higieniškas.(Goodrich ir kt., 1996)

  • Tėvų investicijos
  • altricial
  • išankstinis apvaisinimas
    • aprūpinimas
    • saugantis
      • Moteris
  • prieš išsiritimą/gimimą
    • saugantis
      • Moteris
  • prieš nujunkymą/išskridimą
    • aprūpinimas
      • Patinas
      • Moteris
    • saugantis
      • Patinas
      • Moteris
  • prieš nepriklausomybę
    • aprūpinimas
      • Patinas
      • Moteris

Gyvenimo trukmė / ilgaamžiškumas

Remiantis 1955–1979 m. atliktu tyrimu, vidutinė laukinių plačiasparnių vanagų ​​gyvenimo trukmė yra 12 metų. Seniausias žinomas laukinis plačiasparnis vanagas gyveno mažiausiai 14 metų ir 4 mėnesius.



  • Diapazono tarnavimo laikas
    Statusas: laukinis
    18,3 (didelių) metų
  • Vidutinė gyvenimo trukmė
    Statusas: laukinis
    12 metų
  • Vidutinė gyvenimo trukmė
    Statusas: laukinis
    193 mėnesiai
    Paukščių rišimo laboratorija

Elgesys

Plačiasparniai vanagai yra pavieniai ir teritoriniai, išskyrus migracijos metu. Tai viena iš nedaugelio plėšrūnų rūšių Šiaurės Amerikoje, kuri migruoja pulkais. Migracijos piko metu pulkai (vadinami virduliais) gali priskaičiuoti dešimtis tūkstančių individų. Šiuose pulkuose gali būti ir kitų plėšrūnų. Kaip ir daugelis vanagų ​​rūšių, plačiasparniai vanagai puikiai sklando. Migracijos metu jie naudoja šilumines sroves, todėl gali sumažinti sparnų plakimui sunaudojamą energiją.

Plačiasparniai vanagai yra teritoriniai veisimosi sezono metu, o greičiausiai ir žiemą. Norėdami reklamuoti teritorijos užimtumą, jie naudoja skambučius, tokius kaip jiems būdingas „kee-eee“ aukšto tono švilpukas. Jie daugiausia aktyvūs dieną.(Goodrich ir kt., 1996)

  • Pagrindiniai elgesys
  • medžių
  • musės
  • dieninis
  • judrios
  • migruojantis
  • vienišas
  • teritorinis

Namų diapazonas

Plačiasparnių vanagų ​​namų arealo dydis netirtas. Atrodo, kad veisliniai patinai turi didesnį namų diapazoną nei veislinės patelės.(Goodrich ir kt., 1996)

Bendravimas ir suvokimas

Plačiasparniai vanagai bendraudami naudoja vokalizacijas ir fizinius parodymus. Yra keturi atpažinti skambučiai, kuriuos naudoja plačiaparniai vanagai. Dažniausiai girdimas 2–4 sekundžių aukšto tono švilpukas, skambantis kaip „kee-ee“ arba „peeoweee“. Plačiasparniai vanagai naudoja skambučius, kad bendrautų įvairiose socialinėse situacijose, įskaitant ginčus dėl teritorijų ir bendraujant su draugu ar palikuonimis.(Goodrich ir kt., 1996)

  • Ryšio kanalai
  • vizualinis
  • akustinis
  • Suvokimo kanalai
  • vizualinis
  • liesti
  • akustinis
  • cheminis

Maisto įpročiai

Plačiasparniai vanagai yra mėsėdžiai. Jų mityba keičiasi sezoniškai ir susideda iš bet kokių vabzdžių, varliagyvių, roplių, žinduolių ir paukščių. Lizdimo sezono metuburundukai,skruzdėlėsir pelėnai (gentisMicrotusir gentisMiodai) yra dažni jų mityboje, taip pat varlės, driežai ir lizdus perkantys paukščiai. Žiemą didžiąją jų mitybos dalį sudaro vabzdžiai, driežai, varlės, gyvatės, krabai ir smulkūs žinduoliai. Žinduoliai valgomi sveiki. Varlėms ir gyvatėms nulupama oda, nupešiami paukščiai.

Plačiasparniai vanagai medžioja iš ešerio. Paprastai jie puola ant grobio, kad sugautų jį ant žemės.

ar galite šuniui duoti žmogaus prednizono

Šios rūšies gyvūnams buvo pastebėtas maisto kaupimasis talpykloje, tačiau nežinoma, kaip įprasta.(„Minesotos universiteto „Raptor Center“, informacija apie „Raptors“, 2004 m.; Goodrich ir kt., 1996 m.)

  • Pirminė dieta
  • mėsėdis
    • minta sausumos stuburiniais gyvūnais
  • Gyvūninis maistas
  • paukščiai
  • žinduoliai
  • varliagyvių
  • ropliai
  • vabzdžių
  • Maitinimosi elgesys
  • sandėliuoja arba saugo maistą

Grobuoniškumas

Plačiasparnių vanagų ​​kiaušiniai ir jaunikliai yra pažeidžiami paukščių ir laipiojančių plėšrūnų, įskaitantmeškėnai,kiaulės,Amerikos varnos,juodieji lokiaiirdidžiosios raguotos pelėdos. Suaugusių plačiasparnių vanagų ​​plėšrūnas nebuvo pakankamai dokumentuotas.(Goodrich ir kt., 1996)

Ekosistemos vaidmenys

Plačiasparniai vanagai veikia vietines gyvūnų, kuriuos jie valgo, populiacijas. Jie taip pat aprūpina maistą savo plėšrūnams.

pandos letenos gelbsti šunis įvaikinti

Ekonominė svarba žmonėms: teigiama

Plačiasparniai vanagai minta vabzdžių ir graužikų rūšimis, kurias kai kurie žmonės gali laikyti kenkėjais.(Goodrich ir kt., 1996)

  • Teigiamas poveikis
  • kontroliuoja kenkėjų populiaciją

Ekonominė svarba žmonėms: neigiama

Plačiasparnių vanagų ​​neigiamo poveikio žmonėms nežinoma.

Kiek žinome, plačiasparniai vanagai žmogui niekaip nekenkia.

Apsaugos būklė

Apskaičiuota, kad pasaulinė plačiasparnių vanagų ​​populiacija yra apie 1 800 000 individų. Manoma, kad pasauliniu mastu gyventojų skaičius mažėja, nors duomenų yra nedaug. Šiaurės Amerikoje plačiai paplitę vanagai laikomi gana įprastais.

Plačiasparniai vanagai yra saugomi pagal JAV migruojančių paukščių aktą ir CITES II priedą. IUCN jas klasifikuoja kaip mažiausiai susirūpinimą keliančias rūšis. Vienas plačiasparnio vanago porūšis, Puerto Riko plačiasparnis vanagas (Buteo platypterus brunnescens) yra saugoma kaip nykstanti rūšis pagal JAV nykstančių rūšių aktą.

Pagrindinės šios rūšies mirtingumo priežastys yra grobuonys, gaudymas spąstais, šaudymas ir transporto priemonių susidūrimai.(Goodrich ir kt., 1996)

Pagalbininkai

Kari Kirschbaum (autorius, redaktorius), Animal Agents.

Alicia Ivory (autorė), Mičigano universitetas-Ann Arbor.