Catherpes mexicanuscanyon wren

Marie S. Harris

Geografinis diapazonas

Canyon Wren randamas iš pietinės Britų Kolumbijos, visose JAV ir Meksikoje.

šuns kalendorius
  • Biogeografiniai regionai
  • arktinis
    • gimtoji

Buveinė

Canyon Wren dažniausiai gyvena sausringuose regionuose, kuriuose yra uolų, stačių kraštų kanjonų, uolėtų atodangų ir riedulių. Uolų plyšiai ir erdvės suteikia pavėsį, lizdų ir maitinimosi vietas. Pirmenybė teikiama upelius nešantiems kanjonams, kurie apsaugo nuo karščio ir saulės su šešėliu.



  • Antžeminiai biomai
  • dykuma ar kopa
  • savana ar pievos
  • chaparral
  • miškas

Fizinis aprašymas

Viršutinės Canyon Wren dalys yra rūdžių rudos spalvos su pilka galva ir nugara. Baltų dėmių kiekis ant nugaros skiriasi. Apatinė veido dalis, gerklė ir viršutinė krūtinė yra balti. Paukščio apatinė dalis yra kaštono spalvos ir išmarginta juodai baltai. Uodega yra rusvos spalvos su juodais apvadais. Galva yra plokščia, o snapas yra ilgas ir lieknas.



  • Kitos fizinės savybės
  • endoterminė
  • dvišalė simetrija

Reprodukcija

Canyon Wrens yra monogamiški ir poros išlieka kartu ištisus metus. Poros ryšys gali trukti daugiau nei vieną veisimosi sezoną. Tačiau informacijos apie porų susidarymą yra mažai. Paukštis lizdus sukasi uolų urvuose, plyšiuose, uolose ar krantuose. Lizdai dažnai yra apsaugoti išsikišusia briauna ar lentynos danga. Taurės formos lizdą stato ir patinas, ir patelė. Pagrindas pagamintas iš šiurkščių medžiagų, tokių kaip šakelės ir žolės, tada išklojamas kerpėmis, augalų pūkais, vilna, voratinkliais ar plunksnomis. Vidutinis sankabos dydis yra penki elipsės formos balti kiaušiniai, pažymėti rausvai rudomis dėmėmis, kurios gali būti nepastebimos. Inkubaciją atlieka patelė ir pradedama padėjus paskutinį kiaušinį. Tai trunka 12–18 dienų, o patinas šiuo laikotarpiu reguliariai maitina patelę. Kai kiaušiniai išsirita, abu tėvai rūpinasi savo jaunikliais. Po dešimties dienų jaunikliai gali ieškoti maisto kartu su tėvais ir maitintis patys.

  • Pagrindinės reprodukcinės savybės
  • iteroparinis
  • gonochorinis / gonochoristinis / dvinamis (lytys skiriasi)
  • seksualinis
  • kiaušialąstė

Elgesys

Canyon Wren yra sėsli rūšis, nors ji gali atlikti trumpus judesius aukštyje. Žiemą kai kurie paukščiai pasitraukia iš aukštumų ir iš rytinės bei šiaurinės arealo dalių. Šie paukščiai gali klaidžioti žiemą. Poros dažnai matomos besimaitinančios kartu ir gali spontaniškai dainuoti žiemos mėnesiais.



  • Pagrindiniai elgesys
  • musės
  • judrios

Bendravimas ir suvokimas

  • Suvokimo kanalai
  • vizualinis
  • liesti
  • akustinis
  • cheminis

Maisto įpročiai

Pagrindinės rūšies racionas susideda iš vorų ir vabzdžių, kurie surenkami nuo akmenuotų paviršių. Retkarčiais Canyon Wren bando gaudyti muses. Jis puikiai prisitaikęs ieškoti maisto uolų plyšiuose dėl savo ilgo plono snapo ir suplotos kaukolės. Šios savybės leidžia giliai įsiskverbti į mažus plyšius.

Apsaugos būklė

Canyon Wren populiacijai šiuo metu negresia jokia grėsmė. Jų nuošali buveinė apsaugo juos nuo daugumos žmogaus veiklos. Vienintelė pastebėta grėsmė žmonėms yra pramoginis laipiojimas uolomis. Alpinistai gali trikdyti lizdų vietas.

Kiti komentarai

Canyon Wren gali atrodyti nepastebimai, tačiau jo garsi melodinga daina dažnai girdima aidint visuose kanjonuose. Patinas gieda kasdien visą veisimosi sezoną. Moteriška daina yra reta ir dažniausiai yra atsakas į vyrus. Dėl neprieinamos buveinės Canyon Wren yra vienas mažiausiai ištirtų paukščių Šiaurės Amerikoje.



Pagalbininkai

Marie S. Harris (autorė), Mičigano universitetas-Ann Arbor.