Dugongidaedugong ir jūrų karvė

Autorius Philas Myersas

Šiai šeimai priklauso dvi šiuolaikinės rūšys – dugongai ir Steller’io jūrinė karvė, pastaroji, deja, jau išnykusi. Dugongai randami palei Rytų Afrikos pakrantes, Raudonąją jūrą ir daugumą Azijos pakrantės per Filipinus (bet ne taip toli į šiaurę kaip Japonija) ir Australiją. Žvaigždžių jūrinė karvė gyveno Beringo jūroje.

Dugongai yra dideli žinduoliai, sveriantys iki maždaug 400 kg ir iki 3,5 m ilgio. Jūros karvės buvo didžiulės, jų ilgis siekė beveik 8 metrus ir svėrė apie 5000 kg. Dugongidams ant plekšnių trūksta likutinių nagų, kuriuos turi lamantinai. Be to, skirtingai nuo lamantinų, jų uodegos uodegos yra giliai įpjautos, nesuapvalintos, o viršutinė lūpa, nors ir masyvi, nėra taip giliai suskilusi kaip lamantinų lūpa.



Dugongų kaukolės ir dantys yra neabejotini. Priešžandikauliai yra labai dideli, o visa tribūna smarkiai palinkusi žemyn. Visiškai trūksta nosies. Jugal yra išsiplėtusi žemiau orbitos ir iš tikrųjų liečiasi su priešžandikauliu. Priekinės dalies supraorbitalinė sritis nėra išsiplėtusi į lentyną virš orbitos, o pati priekinė dalis yra platesnė nei ilga, neištįsusi kaip lamantinų. Dugongai turi porą viršutinių daliųsmilkiniaikiekvienoje žandikaulio pusėje. Priekinis smiltys yra vestigialus. Patinų antrasis priekinis dantis yra į iltį ir atidengtas, o patelių palaidotas priešžandikaulyje. Apatiniai smilkiniai iriltysyra liekanos, kartais būna, bet dažniausiai jų nėra ir atpažįstamos tik iš alveolių. Skruostų dantys yra stulpeliai, su paprastomis, plokščiomis karūnėlėmis. Kaip ir lamantinui, skruostaijudėti į priekįžandikaulyje gyvūnui senstant, galiausiai iškrenta priekyje. Pilnasdantų formulėyra 2/3, 0/1, 3/3, 3/3 = 36, nors, žinoma, toks dantų skaičius niekada nematytas viename mėginyje.



Jūros karvėms trūko dantų, bet tarp žandikaulių buvo šiurkščios plokštelės. Kai kurie asmenys turėjo mažas nosis. Tribūna buvo didelė ir siaura kaip dugongai, bet tik šiek tiek palinkusi žemyn.

Dugongai yra dugniniai šėrėjai, ganytojai daugelio rūšių vandens augalams. Paprastai jie nuplėšia augalą nuo substrato, švelniai nubraukia, kad pašalintų smėlį, tada suvalgo. Prieš pradėdami valgyti, jie kartais nuskina keletą augalų ir sukrauna juos ramiame vandenyje netoli kranto. Maitindami jie „vaikšto“ ant krūtinės pelekų, palikdami išskirtinius pėdsakus apatiniame substrate. Jie aptinkami tik sekliose, pakrančių buveinėse, kur yra pavieniui arba nedidelėmis 3-6 narių grupėmis. Jų nardymai paprastai būna trumpi ir trunka šiek tiek ilgiau nei minutę, priešingai nei ilgi lamantinų nardymai. Apie Žvaigždžių jūros karvių elgesį žinoma nedaug. Jie taip pat gyveno sekliuose pakrantės vandenyse, maitindamiesi augmenija, kartais labai didelėmis sankaupomis.



Dugongai medžiojami dėl mėsos ir odos. Teigiama, kad aliejus, pagamintas iš jų odos, turi gydomųjų galių. Jūros karvės buvo vertinamos ir dėl mėsos bei odos. Jų susikaupimas ir maitinimosi elgesys padarė juos lengvais medžiotojų ir jūreivių taikiniais, o jie išnyko praėjus vos 30 metų nuo atradimo.

Šiai šeimai priskirtos fosilijos žinomos dar ankstyvajame eocene.

Cituojama literatūra ir nuorodos



Nowak, R.M. ir J. L. Paradiso. 1983. Walker's Mammals of the World, ketvirtasis leidimas. John Hopkins universiteto leidykla, Baltimorė, Londonas.

Rathbun, G. B. 1984. Sireniečiai. Pp. 537-547 Anderson, S. ir J. K. Jones, Jr. (reds). Naujausių pasaulio žinduolių ordinai ir šeimos. Johnas Wiley and Sons, N.Y. xii + 686 p.

žieminė apranga šunims

Wilsonas, D. E. ir D. M. Reederis. 1993. Pasaulio žinduolių rūšys, taksonominė ir geografinė nuoroda. 2-asis leidimas. Smithsonian Institute Press, Vašingtonas. xviii+1206 p.



Pagalbininkai

Philas Myersas (autorius), Zoologijos muziejus, Mičigano universitetas-Ann Arbor.