Eupleres goudotiifalanouc

Autorius Lea Boyd

Geografinis diapazonas

Falanoucas paplitęs šiaurės vakarų ir rytų Madagaskaro pakrantės miškuose (Garbutt, 1999).

  • Biogeografiniai regionai
  • etiopo
    • gimtoji

Buveinė

Falanoucas gyvena drėgnuose žemumų miškuose, kuriuose vyrauja Cyperaceae,Rafija, irPandanusrūšių (Garbutt, 1999), nors informacija apie abiejų porūšių buveinių diapazoną yra menkai žinoma (Nowak 1999).



  • Antžeminiai biomai
  • miškas
  • atogrąžų miškai

Fizinis aprašymas

Falanouco galvos ir kūno ilgis yra 450–650 mm, o uodegos ilgis – 220–250 mm (Albignac 1974, kaip nurodyta Nowak 1999). Jis turi homodontinius dantis, kurie yra trumpi ir su dideliu vienu kauliuku, labiau primenantys vabzdžiaėdžių dantis nei daugelio mėsėdžių dantys, kertantys ir traiškantys. Jo galva siaura ir maža su smailiu snukiu. Kūnas gana kresnas ir didelis (didesnis nei naminės katės). Jis turi išskirtinę plačią cilindrinę uodegą, kurioje kaupiami riebalai, kad būtų galima naudoti mažo maisto gausumo laikotarpiais. Kailis yra tankus ir padengtas ilgais plaukeliais. Rytų Falanoucas,Eupleres goudotii goudotii, turi gelsvos spalvos nugarą su šviesesniu pilvu. Vakarų Falanouke,Pvz. majoras, patinai yra rusvi, o patelės pilkšvi (Garbutt 1999; Nowak 1999).



  • Kitos fizinės savybės
  • endoterminė
  • homoioterminis
  • dvišalė simetrija
  • Seksualinis dimorfizmas
  • lyčių vienodai
  • Diapazono masė
    2-4 kg
    4,41–8,81 svaro

Reprodukcija

Poravimasis vyksta liepos ir rugpjūčio mėnesiais, o palikuonys gimsta nuo lapkričio iki sausio. Motina pagimdo vieną ar du nesubrendusius jauniklius. Gimę palikuonys sveria maždaug 150 g, o jų akys jau yra atmerktos. Per dvi dienas nuo gimimo jaunikliai gali sekti savo motiną ieškodami maisto. Jie nujunkomi, kai jiems sukanka devynios savaitės (Garbutt 1999).

  • Pagrindinės reprodukcinės savybės
  • gonochorinis / gonochoristinis / dvinamis (lytys skiriasi)
  • seksualinis

Elgesys

Falanoucas yra aktyvus naktį ir praleidžia dieną miegodamas rąstuose ar uolų plyšiuose. Jis laikomas pavieniu gyvūnu, nors buvo pastebėtos grupės. Falanukai gina dideles teritorijas, kurių ribas žymi kvapų liaukos, išsidėsčiusios aplink išangę ir kaklą. Buvo įrašyta nedaug vokalizacijų (Garbutt 1999).



  • Pagrindiniai elgesys
  • judrios

Bendravimas ir suvokimas

  • Suvokimo kanalai
  • liesti
  • cheminis

Maisto įpročiai

Falanouco racioną sudaro beveik vien sliekai ir kiti smulkūs bestuburiai (Macdonald, 1992). Jo pailgas snukis ir į vabzdžiaėdžius panašūs dantys prisideda prie smulkaus bestuburio grobio gaudymo ir apdorojimo specializacijos. Jis taip pat naudoja savo ilgus nagus grobiui iškasti, ieškodamas maisto lapų kraikoje (Garbutt 1999).

Apsaugos būklė

Falanouco statusas yra nykstantis dėl pastaruoju metu padidėjusio žmonių poveikio Madagaskarui. Jų skaičius ir paplitimas sumažėjo dėl miškų naikinimo, pelkių sausinimo, medžioklės maistui ir naminių šunų plėšrūnų. Taip pat įtariama, kad konkurencija dėl introdukuotų Viverrricula indica prisidėjo prie falanouko nykimo. Nors jo asortimentas išlieka didelis, jis yra retas visame pasaulyje (Shreiber ir kt., 1989, kaip teigiama Nowak 1999).

Pagalbininkai

Lea Boyd (autorė), Kalifornijos universitetas, Berklis, Jamesas Pattonas (redaktorius), Kalifornijos universitetas, Berklis.