Oncorhynchus clarkii

Parašė Lucas Spaete

Geografinis diapazonas

Upėtakis,Oncorhynchus clarkii, yra plačiai paplitę vakarinėje Šiaurės Amerikos pakrantėje. Jų galima rasti į šiaurę iki Aliaskos Prince William Sound ir į pietus iki Kalifornijos Ungurio upės (Willers, 1991). Jų arealas taip pat tęsiasi į sausumą, kur juos galima rasti daugumoje vandens kelių, jungiančių jų vakarinį arealas palei Ramiojo vandenyno pakrantę (Trotter, 1987).(Trotter, 1987)

  • Biogeografiniai regionai
  • arktinis
    • gimtoji

Buveinė

NesO. clarkiiyra tokia plačiai paplitusi rūšis, kad ji užima daugybę skirtingų buveinių. Upėtakių buveinės svyruoja nuo pakrančių jūros iki gėlavandenių upių ir upelių su žvyro substratais (Behnke, 1992). Buveinių įvairovė taip pat lemia aukštumos, kurioje galima rasti rūšių, įvairovę. Jie atsiranda nuo kalnuotų upelių Kaskados, Uolinės ir Siera Nevados kalnų grandinėse iki vandenyno.(Behnke, 1992)



  • Buveinių regionai
  • vidutinio klimato
  • sūraus ar jūrų
  • gėlo vandens
  • Vandens biomai
  • pelaginės
  • ežerai ir tvenkiniai
  • upės ir upeliai
  • pakrantės
  • sūrokas vanduo
  • Kitos buveinės savybės
  • upės žiotys

Fizinis aprašymas

Behnke (1992) aprašė maždaug dešimt žiobrių upėtakių porūšių. Jie turi tą pačią morfologiją, tačiau skiriasi jų spalva ir dėmės. Pakrantės plėšrūnas,O. c. klaikus, yra nuo sidabrinės iki žalvario spalvos su gelsvomis ir netaisyklingos formos dėmėmis. Vakarų šlaito kirtiklis,O. c. lewisi, yra sidabrinės spalvos su gelsvu atspalviu, bet kartais gali būti ryškiai geltonos, oranžinės arba raudonos. Jų dėmės yra panašios į pakrančių kirkšlių dėmes, išskyrus tai, kad jos nesitęsia žemiau šoninės linijos. Jeloustouno upėtakis,O. c. Bouvieri, yra gelsvai rudos, sidabrinės arba žalvario spalvos su apvaliomis dėmėmis, tolygiai paskirstytomis ant kūno. Lahontano upėtakis,O.c. henshawi, yra nuobodžios spalvos su didelėmis apvaliomis dėmėmis, tolygiai paskirstytomis visame kūne. Paiutė upėtakis,O. c. seleniris, labai primena Lahontano skerdyklą su blankia spalva, tačiau skirtingai nei Lahontano, Paiutės skruostei trūksta dėmių. Boneville upėtakis,O. c. utah, turi tokią pačią spalvą ir dėmes kaip Jeloustouno skroblas, išskyrus vieną išimtį, dėmės yra didesnės ant Boneville skruostų. Kolorado upės upėtakis,O. c. pleuritas, yra stipriai raudonos spalvos išilgai šoninės linijos, o apatinės jų pusės yra geltonos. Juose yra dėmių, tačiau jos skiriasi priklausomai nuo asmens. Žaliasis upėtakis,O. c. stomios, yra panašios į Kolorado upės skroblų spalvą, tačiau žaliosios upėtakis turi didesnes dėmes. Rio Grande upėtakis,O. c. mergelė, tiek spalva, tiek dėmėmis yra panašios į gelsvuosius. Be to, „Rio Grande“ kaukė turi dėmių ant uodegos žiedkočio. Geltonpelekis upėtakis,O. c. macdonaldi, yra žalios spalvos, bet turi sidabrinį atspalvį ir jų dėmės yra netaisyklingos.(Trotter, 1987; Willers, 1991; Behnke, 1992; Trotter, 1987; Willers, 1991)



Visi porūšiai pasižymi šiomis savybėmis: raudoni brūkšniniai brūkšniai tiesiai po žiaunų dangteliais ant apatinių žandikaulių (Trotter, 1987) ir skalės skaičius virš šoninės linijos yra daugiau nei 150 (Willers, 1991). Ten, kur sutampa skroblinių ir vaivorykštinių upėtakių arealas, šias dvi rūšis galima atskirti pagal pagrindinius dantis arba dantis ant liežuvio pagrindo (Trotter, 1987). Upėtakis jų turi, o vaivorykštinis upėtakis – ne.(Trotter, 1987; Willers, 1991)

Vidutinis upėtakio ilgis yra nuo 20 iki 40 cm, o vidutinis svoris yra nuo 2 iki 4 kg. Keista, bet aplinka, kurią užima upėtakis, gali būti ribojantis veiksnys, ribojantis, kokio dydžio jis gali išaugti, o genetinė kontrolė yra tik optimalios aplinkos veiksnys (Behnke, 1993).(Behnke, 1992; Behnke, 1992)



  • Kitos fizinės savybės
  • ektoterminis
  • heteroterminis
  • dvišalė simetrija
  • polimorfinis
  • Seksualinis dimorfizmas
  • lyčių vienodai
  • Diapazono masė
    19 (didelis) kg
    41,85 (didelė) svaro
  • Vidutinė masė
    2-4 kg
    lb
  • Diapazono ilgis
    99 (aukštas) cm
    38,98 (didelė) col
  • Vidutinis ilgis
    20-40 cm
    in

Vystymas

Jauni upėtakiai iš kiaušinėlių išnyra po dviejų mėnesių (Elliot, 2005). Išsiritę jie subręsta, neršia, tada miršta. Į jūrą migruojantys upėtakiai iki ketverių metų vystosi savo gimimo upelyje, tada migruoja į vandenyną, kad sugrįžtų neršti po 2–3 mėnesių (Behnke, 1992).(Behnke, 1992; Elliott, 2005)

  • Plėtra – gyvavimo ciklas
  • neapibrėžtas augimas

Reprodukcija

Oncorhynchus clarkiiyra upelių nerštas, kaip ir kitos Salmonidae šeimai priklausančios žuvys (Vinyard, 2004). Neršto metu patelė žvyre išraus raudonį, lizdą (Vinyard, 2004). Patinai piršo pateles stumdydami jas nosimi ir virpėdami (Elliott, 2005). Patelė deda kiaušinėlius į raudonį, o patinas perplaukia ir nusodina spermą.(Elliott, 2005; Vinyard, 2004; Willers, 1991)

  • Poravimosi sistema
  • poliginiškas

Paprastieji upėtakiai migruoja iš savo jūrinės aplinkos į gimdymo upelius ir neršia nuo vasario iki birželio pradžios (Elliott, 2005). Taip pat gėlavandeniai rykliai migruoja iš didesnių upių ir ežerų į mažesnius upelius neršti (Behnke, 1992). Patelės ir patinai lytiškai subręsta maždaug 6 metų amžiaus. Tiek upėje, tiek jūroje paleisti skroblas gali neršti kelis kartus; tačiau tikimybė mirti neršto metu didėja su amžiumi (Behnke, 1992). Vieno neršto metu išauginama 1000–2000 ikrų, kurie, apvaisinti, išsirita vos po 2 nėštumo mėnesių (Elliott, 2005).(Behnke, 1992; Elliott, 2005; Willers, 1991)



riedančių šunų ferma
  • Pagrindinės reprodukcinės savybės
  • sėklinis
  • iteroparinis
  • sezoninis veisimas
  • gonochorinis / gonochoristinis / dvinamis (lytys skiriasi)
  • seksualinis
  • apvaisinimas
    • išorės
  • transliuojamas (grupinis) nerštas
  • Veisimosi intervalas
    Veisimasis gali įvykti vieną ar du kartus per visą žiobrio upėtakio gyvenimą.
  • Veisimosi sezonas
    Nerštas vyksta nuo pavasario iki vasaros pradžios.
  • Palikuonių skaičiaus diapazonas
    nuo 1000 iki 2000
  • Laikas iki išsiritimo
    nuo 1 iki 2 mėnesių
  • Amžiaus diapazonas lytinės arba reprodukcinės brandos metu (moterys)
    Nuo 5 iki 7 metų
  • Amžiaus diapazonas lytinės ar reprodukcinės brandos metu (vyrai)
    Nuo 5 iki 7 metų

Prieš apvaisinimą upėtakių patelės iškasa žvyre lizdą, lizdą (Vinyard, 2004). Kai kiaušinėliai nusėda ir apvaisinami, patelė juos dengia ir kurį laiką gali ginti raudonį (Vinyard, 2004). Po trumpo saugojimo laikotarpio patelė išvyksta, palikdama kiaušinėlius savaime išsiritėti. Išsiritęs tėvas nerodo jokios tėvų investicijos.(Vynyard, 2004; Vinyard, 2004)

  • Tėvų investicijos
  • išankstinis apvaisinimas
    • aprūpinimas
    • saugantis
      • Moteris
  • prieš išsiritimą/gimimą
    • saugantis
      • Moteris

Gyvenimo trukmė / ilgaamžiškumas

Upėtakis nėra išskirtinai ilgaamžė žuvis. Priklausomai nuo porūšio, subrendęs upėtakis gali gyventi nuo 6 iki 8 metų (Behnke, 1992).(Behnke, 1992)

  • Tipiška gyvenimo trukmė
    Statusas: laukinis
    Nuo 6 iki 8 metų

Elgesys

Upėtakis yra vienišas ir sėslus, retai juda ar sąveikauja, nebent nori gauti maisto ar poruotis. Kai jie juda, jie juda per vandenį, judindami antrąją savo kūno pusę (subcarangiformas). Kai kurios populiacijos migruoja iš savo gimimo upelių į vandenyną, o kitos migruoja į ežerus ir tvenkinius.(Behnke, 1992)



  • Pagrindiniai elgesys
  • natatoriškas
  • judrios
  • migruojantis
  • sėdimas
  • vienišas
  • teritorinis

Namų diapazonas

Nepilnamečiai rykliai nustato savo namų arealus, kai jiems yra maždaug dveji metai (Behnke, 1992). Šie namų diapazonai yra palyginti nedideli. Jūros skraidyklės retai nukeliauja daugiau nei 60 km nuo savo gimimo upelių (Behnke, 1992).(Behnke, 1992)

Bendravimas ir suvokimas

Pėdkelnės yra regos plėšrūnai. Jie priklauso nuo puikaus regėjimo pojūčio, kad surastų ir sunaudotų grobį. Upėtakių patinai naudoja kūno signalus, kai bando sutikti pateles dėl neršto (Elliott, 2005). Buvo įrodyta, kad upėtakiai naudoja chemines užuominas, kad perkeltų gimimo upelių vietą nerštui.(Elliott, 2005 m.)



  • Ryšio kanalai
  • liesti
  • Suvokimo kanalai
  • vizualinis
  • liesti
  • cheminis

Maisto įpročiai

Piktųjų upėtakių mityba keičiasi jiems progresuojant per gyvenimo etapus. Kepdami jie minta mažais vėžiagyviais ir dumbliais. Kai jie tampa pirštais, jie minta mažais vabzdžiais ir vėžiagyviais. Jaunikliai ir suaugusieji tampa oportunistiniais šėrytojais, valgydami beveik bet kokį grobio daiktą savo aplinkoje (Behnke, 1992). Yra žinoma, kad jie valgo kitas žuvis, vėžiagyvius ir vabzdžius (Morrow, 1980).(Behnke, 1992; Morrow, 1980)

  • Pirminė dieta
  • mėsėdis
    • žuvėdis
    • vabzdžiaėdis
    • minta ne vabzdžiais nariuotakojais
  • Gyvūninis maistas
  • varliagyvių
  • žuvis
  • kiaušiniai
  • vabzdžių
  • sausumos ne vabzdžių nariuotakojų
  • moliuskai
  • sausumos kirminai
  • vandens ar jūros kirminai
  • Augalinis maistas
  • dumbliai

Grobuoniškumas

Jaunus upėtakius grobia stambesnės žuvys ir stambūs, bradantys paukščiai. Suaugusius upėtakius grobia stambūs plėšrūnai, pavyzdžiui, lokiai. Jie turi keletą gyvenimo istorijos pritaikymų, kurie padidina jų išgyvenimo galimybes. Nerštas dažnai pasirenka nerštavietes, kurios yra izoliuotos nuo kitų žuvų naudojamų nerštaviečių (Elliott, 2005). Jaunikliai taip pat yra sėdintys ir laukiantys plėšrūnai, išeinantys paimti maisto, todėl šėrimo metu jie yra jautrūs plėšrūnams (Elliott, 2005). Mailiaus ir skrudintos gerklės šonuose yra dėmių, kurie užmaskuoja juos nuo galimų plėšrūnų (Behnke, 1992).(Behnke, 1992; Elliott, 2005)

  • Kovos su plėšrūnais pritaikymai
  • paslaptingas

Ekosistemos vaidmenys

Upėtakis yra grobis stambesnėms žuvims, pavyzdžiui, mailiaus ar pirštelių. Suaugę jie tampa plėšrūnais. Kai jūriniai rykliai miršta savo gimdymo upeliuose, skaidydami jie išskiria maistines medžiagas, kurias gavo vandenyne.(Elliott, 2005; Morrow, 1980)

Ekonominė svarba žmonėms: teigiama

Upėtakis yra svarbi sportinė žuvis šiaurės vakarų Šiaurės Amerikoje (Trotter, 1987; Coad, 1995). Jie taip pat rodo sveikas ekosistemas.(Coad, 1995; Trotter, 1987)

  • Teigiamas poveikis
  • maistas

Ekonominė svarba žmonėms: neigiama

Upėtakis neigiamo poveikio žmonėms neturi.

ar šunys gali sūdyti jautieną

Apsaugos būklė

Šiuo metu upėtakis nėra įtrauktas į IUCN raudonąjį sąrašą. Yra keletas veiksnių, dėl kurių šios žuvys netrukus gali būti įtrauktos į sąrašą. Visuose vakaruose įveisdami upelius, upes ir tvenkinius su vaivorykštiniais upėtakiais, galime pakenkti vietiniams upėtakiams. Upėtakis ir vaivorykštinis upėtakis lengvai poruojasi, sukurdami hibridus, kurie patys gali poruotis (Behnke, 1992). Upėtakiai taip pat yra prasti konkurentai, juos nukonkuruoja visos kitos upėtakių rūšys (Trotter, 1987). Jei ir toliau įleisime nevietinius upėtakius į upėtakius, upėtakius gali būti išnaikinti. Kitas veiksnys, turintis įtakos upėtakiams, yra buveinių praradimas. Miško ruoša ir besaikis žemdirbystė sukelia upėtakių upelių nuosėdas, todėl jie yra tinkami gyventi ir netinkami daugintis (Behnke, 1992). Trys porūšiaiOncorhynchus clarkiiyra pavojuje visose vakarinėse valstybėse.(Behnke, 1992; Trotter, 1987)

Pagalbininkai

Tanya Dewey (redaktorius), „Animal Agents“.

Lucas Spaete (autorius), Mičigano universitetas-Ann Arbor, Kevin Wehrly (redaktorius, instruktorius), Mičigano universitetas-Ann Arbor.