Scaphirhynchus platorynchus Smėlio eršketas (taip pat: eršketas)

Autorius Katie Lord

Geografinis diapazonas

Kastuviniai eršketai yra gėlavandenės rūšys, istoriškai randamos daugumoje Misisipės ir Misūrio upių baseinų dalių. Ši sritis svyruoja nuo Montanos pietų iki Luizianos ir nuo Pensilvanijos vakarų iki Naujosios Meksikos. Tačiau kastuvinių eršketų nebėra Pensilvanijoje, Naujojoje Meksikoje ir didelėse Kanzaso, Kentukio ir Tenesio dalyse, kur jų kažkada buvo gausu. Pagrindinė paplitimo ribojimo priežastis yra užtvankų statyba daugelyje jų vietinių vandens kelių.(„Misisipės tarpvalstybinių kooperatyvų asociacija“, 2004 m.)

  • Biogeografiniai regionai
  • arktinis
    • gimtoji

Buveinė

Kastuviniai eršketai daugiausia gyvena dugne, dideliuose vandenyse teikia pirmenybę dideliam drumstumui ir dažniausiai aptinkami baseinuose pasroviui nuo smėlio juostų arba palei pagrindinio kanalo sieną. Tekančio gėlo vandens temperatūra yra 18–20 laipsnių C. Esant žemam vandeniui arba šiltais vasaros mėnesiais, šie eršketai ieško vėsesnių, gilių kanalų plotų.(„Misisipės tarpvalstybinių bendradarbiavimo išteklių asociacija“, 2004 m.; Keenlyne, 1996; Kynard ir kt., 2002; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004 m.)



  • Buveinių regionai
  • vidutinio klimato
  • gėlo vandens
  • Vandens biomai
  • bentosas
  • upės ir upeliai
  • Vidutinis aukštis
    žinoma, kad gyvena žemose aukštumose m
    ft
  • Diapazono gylis
    nuo 2 iki 7 m
    nuo 6,56 iki 22,97 pėdų
  • Vidutinis gylis
    4 m
    13,12 pėdų

Fizinis aprašymas

Kastuvuodegiai eršketai turi pailgą kūną su penkiomis eilėmis aštriai įdubusių kūno plokštelių: 14-19 nugaros plokštelių, 38-47 šoninių, 10-14 ventrolateralinių. Jie yra alyvuogių ar gelsvai rudos spalvos viršuje su šviesesniais šonais ir baltos spalvos apačioje. Galvoje yra kaulinės plokštelės su trumpais spygliais snukio gale ir priekyje akies. Snukis suapvalintas ir nukreiptas į viršų. Uodeginis stiebas yra ilgas, prispaustas ir visiškai šarvuotas. Uodega yra heterocerkalinė, o viršutinėje skiltyje yra ilgi, į siūlą panašūs siūlai. Visos keturios štangos yra tolygiai išdėstytos po žandikauliu, skirtingai nei susijusiosblyškus eršketas, kurios štangos yra netolygiai išsidėsčiusios po žandikauliu. Lengviausiai išsiskirianti snukio savybė yra mažas dydis ir tamsi spalva. Jie retai viršija 5 svarus (2,3 kg) arba daugiau nei 28 colius (70 cm).(JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004 m.; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004 m.)



  • Kitos fizinės savybės
  • ektoterminis
  • heteroterminis
  • dvišalė simetrija
  • Seksualinis dimorfizmas
  • patelė didesnė
  • Diapazono masė
    nuo 0,050 iki 8,170 kg
    nuo 0,11 iki 18,00 svarų
  • Vidutinė masė
    2500 kg
    5,51 svaro
  • Diapazono ilgis
    nuo 6,0 iki 106,2 cm
    2,36–41,81 colio
  • Vidutinis ilgis
    91,0 cm
    35,83 colio

Vystymas

Kiaušiniai nusėda ant trinkelių, žvyro ar uolienos, tampa lipnios ir prisitvirtina prie apatinio pagrindo. Po penkių ar aštuonių dienų kiaušinėliai išsirita, o jaunikliai pradeda ieškoti maisto upės dugne. Patelės auga žymiai greičiau nei patinai.(Everett ir Scarnecchia, 2003; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004)

  • Plėtra – gyvavimo ciklas
  • neapibrėžtas augimas

Reprodukcija

Kastuvėliniai eršketai migruoja prieš srovę, kartais net 540 km, jei netrukdomi, ieškodami priimtinos dauginimosi buveinės ir porų. Dėl artimų užuominų, tokių kaip dienos trukmė, vandens srautas ir vandens temperatūra, visi suaugę reprodukcinio amžiaus gyvūnai gausiai susirenka į neršto vietas. Nors šios žuvys dažniausiai gyvena dugne, per tą laiką jos iškyla į paviršių. Daugelį metų nerštui dažniausiai naudojamos tos pačios vietos. Patekus į neršto vietą, prasideda poravimasis ir ikrai apvaisinami.(Keenlyne, 1996; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004)



Ne visos patelės neršia kiekvienais metais. Dažnumą lemia maisto tiekimas ir gebėjimas kaupti pakankamai riebalų, kad susidarytų subrendusios lytinės ląstelės. Tačiau patinai visada neršia, jei fiziškai įmanoma.(Keenlyne, 1996)

  • Poravimosi sistema
  • daugialypis (išlaidus)

Veisimas prasideda, kai patelės yra maždaug septynerių metų amžiaus, o patinams - maždaug penkeri. Subrendę eršketai keliauja prieš srovę ir neršia ant uolėtų substratų tekančiame vandenyje tarp 17–21 °C, paprastai pasroviui nuo užtvankos balandžio iki liepos pradžios. Patinas ir patelė plaukia vienas šalia kito, kol išleidžia kiaušinėlius ir spermatozoidus. Kai kiaušinėliai apvaisinami, jie prilimpa prie akmenuotų substratų. Labai svarbu, kad ant jų nuolat tekėtų vandens srovė, o substratas nebūtų per smulkus, kad nenusėstų virš kiaušinių ir jų neuždusintų. Po 5–8 dienų išsirita tamsiai pilki 2–3 mm skersmens kiaušinėliai. Maždaug per tris mėnesius, kai jaunikliai yra 15–20 cm ūgio, jie tampa savarankiški ir palieka savo gimimo vietą.(Bradshaw, 1998; Keenlyne, 1996; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2002; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004)

  • Pagrindinės reprodukcinės savybės
  • iteroparinis
  • sezoninis veisimas
  • gonochorinis / gonochoristinis / dvinamis (lytys skiriasi)
  • apvaisinimas
    • išorės
  • transliuojamas (grupinis) nerštas
  • kiaušialąstė
  • Veisimosi intervalas
    Patelės neršia ne kiekvienais metais, o dažnumą įtakoja maisto tiekimas ir riebalų kaupimasis. Jei nerštas įvyksta, veisimosi vietoje veisimasis trunka keletą dienų, o tada dedami kiaušinėliai.
  • Veisimosi sezonas
    balandžio iki liepos pradžios
  • Vidutinis palikuonių skaičius
    50 000 kiaušinėlių vienu metu kiekvienai patelei
  • Laikas iki išsiritimo
    5-8 dienas
  • Vidutinis laikas iki išsiritimo
    7 dienos
  • Vidutinis laikas iki nepriklausomybės
    3 mėnesiai
  • Vidutinis amžius lytinės ar reprodukcinės brandos metu (moterys)
    7 metai
  • Vidutinis amžius lytinės arba reprodukcinės brandos metu (vyrai)
    5 metai

Šie eršketai turi sunaudoti daug energijos, kad plauktų prieš srovę dideliais atstumais į neršto vietas. Patekusios į neršto vietas ir įvykus ikrų apvaisinimui, patelės per neršto sezoną išneša apie 50 000 ikrų. Nusidėjus kiaušinėliams, tėvų dalyvavimas yra labai ribotas. Ir patinai, ir patelės grįžta pasroviui į savo pradinį arealą, palikdami neišperinti kiaušinius, pritvirtintus prie dugno substratų neršto vietose, kad vystytųsi savarankiškai.(JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004 m.)



  • Tėvų investicijos
  • išankstinis apvaisinimas
    • aprūpinimas
  • prieš išsiritimą/gimimą
    • aprūpinimas
      • Moteris

Gyvenimo trukmė / ilgaamžiškumas

Didžiausias užfiksuotas eršketas svėrė 6,2 kg (13,72 svaro). Daugelis žmonių neturėtų gyventi vyresni nei 30 metų.(JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2002 m.)

  • Diapazono tarnavimo laikas
    Statusas: laukinis
    61 (didelis) metai
  • Vidutinė gyvenimo trukmė
    Būsena: nelaisvė
    70 metų
  • Vidutinė gyvenimo trukmė
    Statusas: laukinis
    30 metų

Elgesys

Kiaušiniai dedami ant uolėtų substratų, todėl jauni eršketai saugiai vystosi. Kai jaunikliai subręsta, jie pradeda keliauti didesniu atstumu nuo savo gimimo vietos. Patelės auga žymiai greičiau nei patinai, todėl anksčiau gali keliauti toliau. Šios žuvys praleidžia savo gyvenimą plaukdamos netoli dugno virš akmenimis ar žvyro substrato srauniame, drumzliname vandenyje, daugiausia minta bestuburiais.(Everett ir Scarnecchia, 2003; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004)

ElgesysS. platatorynchusyra labai pritaikytas gyvenimui srovėje. Didžiąją savo gyvenimo dalį, išskyrus neršto metu, jie praleidžia upės dugne giliuose, vėsiuose kanaluose. Dėl srovės lengviau rasti maisto, o jų specializuotos į sifoną panašios žiotys veikia kaip vakuumas, siurbdamos bentoso substratuose palaidotus organizmus. Jie turi platų namų asortimentą ir per vieną dieną gali nukeliauti didelius atstumus ieškodami maisto. Atrodo, kad padidėjęs vandens srautas skatina judėjimą prieš srovę. Paprastai jie nėra aptinkami didelėmis grupėmis, išskyrus veisimosi metu.(Bradshaw, 1998; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2002; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004)



  • Pagrindiniai elgesys
  • natatoriškas
  • dieninis
  • judrios
  • sėdimas
  • vienišas
  • Socialinis
  • Diapazono teritorijos dydis
    nuo 5 iki 540 km ^ 2
  • Vidutinis teritorijos dydis
    20 km^2

Namų diapazonas

Kastuvinis eršketas per vieną dieną gali nukeliauti iki 20 km, tačiau dauguma ieškodami maisto patruliuoja gerokai mažesniame diapazone. Namų diapazonas nenustatytas visam jų gyvavimo laikui ir gali keistis, kai atsiranda maisto gausa arba keičiasi buveinė.(JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004 m.)

Bendravimas ir suvokimas

Kastuviniai eršketai ieško maisto manipuliuodami savo didelėmis štanga, turinčiomis skonio pumpurus ir elektroreceptorius. Šios štangos kabo žemiau burnos ir jaučia dugną eršketui plaukiant. Tai leidžia jiems pajusti, kada apačioje yra maisto ar kitų kliūčių.(Bradshaw, 1998; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004)



  • Ryšio kanalai
  • liesti
  • Suvokimo kanalai
  • liesti
  • cheminis

Maisto įpročiai

Scaphirhynchus platatorynchusyra oportunistiniai šėrytojai, valgantys daugiausia vandens vabzdžius, midijas, kirminus ir vėžiagyvius. Pakitusi upelio tėkmė gali turėti įtakos eršketų gebėjimui rasti maisto, taip pat turėti įtakos grobio organizmų gausai. Štangos aptinka grobį, o čiulptuko tipo burna lengvai paima maistinius organizmus. Dauguma maisto randami ant smėlio ir žvyro substratų.(„Misisipės tarpvalstybinių bendradarbiavimo išteklių asociacija“, 2004 m.; Keenlyne, 1996 m.; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004 m.; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2002 m.)

  • Pirminė dieta
  • mėsėdis
    • vabzdžiaėdis
    • minta ne vabzdžiais nariuotakojais
    • moliuskas
    • vermivoras
  • Gyvūninis maistas
  • vabzdžių
  • moliuskai
  • sausumos kirminai
  • vandens ar jūros kirminai
  • Maitinimosi elgesys
  • filtravimas-maitinimas

Grobuoniškumas

Kitos žuvys, pavyzdžiui, šamai ir vėgėlės, tikriausiai minta jaunaisiais eršketais. Pagrindinis suaugusių kastuvinių eršketų plėšrūnas yra žmogus. Šiuo metu kasmet surenkama apie 25 tonos kastuvinių eršketų. Šešiasdešimt procentų yra iš Misisipės upės prieš srovę nuo Sent Luiso, Misūrio valstijoje. Jie skinami vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje tiek mėsai, tiek labai vertinamiems ikrams. Didžiųjų upių keitimas, laivybos šliuzų ir užtvankų statyba reikšmingai prisidėjo prie rūšies nykimo, nes buvo užblokuotas patekimas į protėvių nerštavietes ir panaikinta jai reikalinga buveinė.(Bradshaw, 1998; Keenlyne, 1996; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004)

Ekosistemos vaidmenys

Scaphirhynchus platatorynchusminta bestuburiais, maišydami ir purendami dugno substratus. Kastuvinis eršketas turi naujai atrastą virusą, vadinamą Misūrio upės eršketo iridovirusu arba MRSIV. Kastuvinis eršketas yra hikorio riešuto šeimininkasObovaria olivaria, ir gali būti kitų šeimininkaiperlinės midijosįskaitant komercines rūšis.Žirgastaip pat parazituoja žuvyse.(JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004 m.; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004 m.)

šunų mėgstamiausi dalykai

Ekonominė svarba žmonėms: teigiama

Kastuviniai eršketai turi daug naudos žmonėms. Komerciniu būdu jie skinami nuo 1987 m., o mėsa laikoma delikatesu, ypač rūkyta. Jos taip pat laikomos sportinėmis žuvimis 12 iš 24 valstijų, kuriose jos aptinkamos. Ikrai naudojami kaip priimtini ikrai ir taip pat buvo pristatyti kaip potenciali akvariumo žuvis.(„Misisipės tarpvalstybinių bendradarbiavimo išteklių asociacija“, 2004 m.; Keenlyne, 1996; JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba, 2004 m.)

  • Teigiamas poveikis
  • prekyba gyvūnais
  • maistas

Ekonominė svarba žmonėms: neigiama

Nėra žinomo neigiamo kastuvinių eršketų poveikio žmonėms.

Apsaugos būklė

Nuo 1996 m. eršketiniai eršketai laikomi išnaikintais trijose valstijose, keturiose yra visiškai saugomi, o keturiose – reti arba kelia ypatingą susirūpinimą aštuoniose valstijose. Tačiau šiuo metu jie nėra įtraukti į federaliniu požiūriu nykstančių ar nykstančių sąrašus.(Keenlyne, 1996)

Kiti komentarai

Rafinesque apibūdino šią rūšį kaip 97-ąją rūšį, aprašytą savo knygoje „Ichthyologia Ohiensis: Natūrali žuvų, gyvenančių Ohajo upėje ir jos intakų upelių istorija“, išleistoje 1820 m.(Evansvilio išsilavinimas, 2004 m.)

Pagalbininkai

Katie Lord (autorė), Mičigano universitetas-Ann Arbor, Williamas Finkas (redaktorius, instruktorius), Mičigano universitetas-Ann Arbor, Renee Sherman Mulcrone (redaktorius).