Spermophilus beldingiBeldingo žemės voverė

Lindsay DuVall

Geografinis diapazonas

Spermophilus beldingirandama kalnuotuose vakarų JAV regionuose. Jos arealas tęsiasi nuo rytų Oregono iki pietryčių Aidaho, šiaurės rytų Kalifornijos, šiaurės Nevados ir šiaurės vakarų Jutos (Nowak 1991). (Jenkins ir Eshelman, 1984)

  • Biogeografiniai regionai
  • arktinis
    • gimtoji

Buveinė

Spermophilus beldingiyra pievų gyventojas. Aptinkama alpinėse ir subalpinėse pievose bei ganyklose. BuveinėsS. beldingiatrodo, kad apsiriboja atviromis vietovėmis, o ne miškais ar uolėtais šlaitais. (Jenkins ir Eshelman 1984, Nowak 1991)



  • Antžeminiai biomai
  • kalnai

Fizinis aprašymas

Spermophilus beldingiyra santykinai maža žemė, kurios ilgis nuo galvos iki uodegos yra 230–300 mm. Jo uodega yra 44–76 mm ilgio, krūminė, bet suplokšta, o pilvinėje pusėje yra rausvos spalvos. Likusi kūno dalis yra pilka, apačioje yra cinamono, o nugaroje - rausvai ruda. Uodegoje taip pat gali būti raudonų, juodų ir baltų spalvų juostų ant distalinių plaukų.Spermophilus beldingituri trumpas galūnes ir mažas ausis. Kaukolė išS. beldingituri trumpą tribūną ir išgaubtą nugaros profilį. Klausos pūslės yra mažos, o poorbitiniai procesai yra akivaizdūs. Dantų formulė yra 1/1, 0/0, 2/1, 3/3 = 22. Krūminiai dantys yra hipsodontiniai, o ketvirtajame prieškrūmyje yra ištisinis metalofas. (Jenkins ir Eshelman 1984, Macdonald 1985, Nowak 1991)



jerome idaho gyvūnų prieglauda
  • Kitos fizinės savybės
  • endoterminė
  • dvišalė simetrija
  • Vidutinė masė
    290 g
    10,22 uncijos
    AnAge
  • Vidutinis bazinis metabolizmo greitis
    0,796 vatai
    AnAge

Reprodukcija

Spermophilus beldingilytiškai subręsta maždaug 2 metų. Poravimasis įvyksta netrukus po išėjimo iš žiemos miego gegužės arba birželio mėn. Patelės paprastai poruotis yra imlios tik vieną dieną, o tą dieną gali poruotis su daugybe (nuo 3 iki 5) skirtingų patinų. Tačiau kai kurie patinai gali niekada poruotis. Poravimasis vyksta virš žemės, tačiau patelės savo urvuose susikuria „lizdus“ vadai. Nėštumas trunka maždaug 23-28 dienas. Patelės turi tik 1 vadą per metus, o dauguma vadų yra padaugintos. Vadų dydis svyruoja nuo 1 iki 11, bet paprastai vidutiniškai yra apie 5. Patelės paprastai turi 5 poras spenių, o laktacija trunka 26-31 dieną. Jaunikliai gimsta 5,4–8 g svorio ir yra labai jautrūs. Jaunikliai po žeme praleidžia apie 25–28 dienas, kol išdygsta. Patelės išS. beldingiyra vieninteliai globėjai, o tėvai neskiria laiko padėti prižiūrėti jaunuolius. Dažnai patinai jauniklių nemato, nes užmiega, kol jaunikliai neišnyra iš urvų. (Jenkins ir Eshelman 1984, Macdonald 1985)

  • Pagrindinės reprodukcinės savybės
  • gonochorinis / gonochoristinis / dvinamis (lytys skiriasi)
  • seksualinis
  • Vidutinis palikuonių skaičius
    5.7
    AnAge
  • Vidutinis nėštumo laikotarpis
    26 dienos
    AnAge
  • Vidutinis amžius lytinės ar reprodukcinės brandos metu (moterys)
    Lytis: moteris
    365 dienos
    AnAge
  • Vidutinis amžius lytinės arba reprodukcinės brandos metu (vyrai)
    Lytis: vyras
    547 dienos
    AnAge

Elgesys

Spermophilus beldingiyra dieninis, naktis leidžia urvuose, o dienas ieško maisto. Urvai gali būti 2 tipų: trumpi su vienu įėjimu arba sudėtingesni su keliais įėjimais.Spermophilus beldingižiemoja šiuose urveliuose 7-8 mėnesius. Žiemos miegas yra labai pavojingas laikasS. beldingikai 2/3 jauniklių ir 1/3 suaugusiųjų neišgyvena žiemos. Tie, kurie išgyvena, iškyla iš savo urvų, kad galėtų kopuliuoti. Didžioji likusios vasaros dalis praleidžiama renkant maistą ir stebint plėšrūnus.Spermophilus beldingirodo nepotizmo ir altruizmo formas, kai reikia įspėti kitus apie plėšrūnus. Įspėdamas apie plėšrūnus,S. beldingiskleidžia garsius šauksmus. Čia dažnai įvyksta vaikžudystėS. beldingigyventojų. Be priežiūros paliktas vadas gali nužudyti patinai, kurie, atrodo, tai daro iš alkio. Patelės taip pat gali nužudyti jauniklius. Jei patelės vadą nužudo plėšrūnai, ji gali persikelti į kitą populiaciją. Norėdama gauti plotą gyventi, ji nužudys gyvenančios patelės vadą ir perims valdžią. Patelės paprastai yra sėslios, tačiau patinai migruoja į kitas populiacijas. (Jenkins ir Eshelman 1984, Macdonald 1985)



  • Pagrindiniai elgesys
  • judrios

Bendravimas ir suvokimas

  • Suvokimo kanalai
  • liesti
  • cheminis

Maisto įpročiai

Spermophilus beldingidaugiausia yra žolėdis, bet taip pat minta vabzdžiais, mažais bestuburiais, paukščių kiaušiniais ir kai kuriais dribsniais. Pagrindiniai jo maisto šaltiniai yra sėklos, gėlių galvutės, riešutai, grūdai, šaknys, svogūnėliai, grybai ir žalia augmenija. Sėklos yra tinkamiausias Spermophilus (tai reiškia „mėgstantis sėklas“) beldingi maistas (Macdonald, 1985). (Jenkins ir Eshelman 1984, Nowak 1991)

kaip šuniškas irklas

Ekonominė svarba žmonėms: neigiama

Spermophilus beldingigali būti žemės ūkio kliūtis, minta pasėliais ir kita augmenija. (Jenkins ir Eshelman, 1984)

duobėtas butas

Apsaugos būklė

Spermophilus beldinginėra pavojaus, bet iš tikrųjų yra daugelio gyventojų kontrolės priemonių dėmesio centre. Daugelyje vietovių naudojami nuodingi masalai, siekiant išlaikyti gyventojų skaičiųS. beldingižemyn. Kai kurie natūralūs plėšrūnaiS. beldingiyra kojotai, barsukai, ilgauodegiai žetonai, plėšrūnai ir gyvatės (Jenkins ir Eshelman 1984).



Kiti komentarai

Buvo atlikta daug tyrimų, susijusių suS. beldingi, kurio didžioji dalis yra skirta nepotistiniam ir altruistiniam elgesiui, susijusiam su grobuoniškumu. Įspėjamasis skambutis yra altruistiškas, nes jis kelia pavojų asmeniui, siekiant apsaugoti kitus. Tačiau pastebėta, kad šie įspėjamieji skambučiai dažniausiai yra nepotistiniai, kuriuose dalyvauja glaudžiai susiję asmenys. Dauguma voverių nešaukia perspėjimo dėl nesusijusių ar toli giminingų asmenų. Taip pat nustatyta, kadS. beldingituri skirtingus skambučius skirtingoms situacijoms. Skambučiai yra kelių natų trynimas, kai įspėja apie antžeminius plėšrūnus, ir vienos natos čirškimas, kai šalia yra plėšrūnų iš oro. Patinai netgi gali skambinti po poravimosi, galbūt norėdami paskelbti savo dominuojančią padėtį. (Leger ir kt., 1984 m., Robinsonas 1984 m., Shermanas 1981 m.)

Pagalbininkai

Lindsay DuVall (autorė), Mičigano universitetas-Ann Arbor.